zondag 23 juni 2019

De allereerste cursus Procedureel Comfort

De komende drie dagen staan in het teken van iets heel unieks: de pilot van de cursus Procedureel Comfort. De allereerste ooit! Dit is een nieuw ontwikkelde basiscursus voor zorgverleners op het gebied van het voorkomen van dwang, pijn en angst bij kinderen. 

Wat wordt er geleerd?
Tijdens deze driedaagse cursus krijgen 4 multidisciplinaire teams van 4 verschillende ziekenhuizen uit Nederland & BelgiĆ« basiskennis, basisvaardigheden en houding & gedrag aangeleerd rondom procedureel comfort bij kinderen (het zonder dwang, pijn en angst ondergaan van een medische handeling). Na deze cursus gaan ze naar hun ziekenhuizen terug met een ‘basis gereedschapskist’ waar ze direct op de werkvloer uit kunnen putten. 

Credit: lightwise, 123RF Stockfoto
De teams bestaan uit kinderartsen, kinderverpleegkundigen, medisch pedagogisch zorgverleners, anesthesisten, spoedeisende hulp artsen & verpleegkundigen, kinderpsychologen en physician assistants.   

Mijn rol
Ook de kennis van ‘ouders van’ wordt ingezet tijdens de cursusdagen! Ik zal de komende drie dagen in Maastricht aanwezig zijn en mijn kennis en persoonlijke ervaringen met het voorkomen van dwang, pijn en angst delen als Faculty Member

Na de cursus
Het blijft echter niet bij deze basiscursus alleen. Na de cursus vormen de 4 teams, samen met de Faculty Members (de opleiders / docenten), een lerend netwerk dat elkaar blijft ondersteunen. Bijvoorbeeld om successen te delen, implementatie vragen te helpen beantwoorden en om moeilijke / uitdagende casussen te bespreken en op te lossen. Dit zal gebeuren door middel van terugkomdagen, chatsessies, in-company meetings, etc. 

In september een tweede pilot
In september volgt een tweede pilot cursus van drie dagen. 
Na de eerste twee pilots wordt de cursus Procedureel Comfort nog verder geoptimaliseerd. Vanaf volgend jaar gaan er meer cursussen gegeven worden. Steeds met 4 of 5 teams van 4 of 5 verschillende ziekenhuizen. Zo wordt langzaam een olievlek over Nederland en Belgiƫ verspreid met kennis en praktische vaardigheden. En zo zullen steeds meer kinderen gaan profiteren van betere zorg zonder dwang, zonder pijn en zonder angst!


Ben jij zorgverlener en wil je samen met een team uit jouw ziekenhuis deelnemen aan deze driedaagse cursus? Dan kun je een mail sturen naar Dr. Piet Leroy: p.leroy@mumc.nl. 



Mis geen enkele blog meer! Volg Mantelmama op: 


 Facebook    Instagram  

Naast een blog biedt Mantelmama ook tips m.b.t.: kwaaltjes(sonde)voeding en websites.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten