woensdag 16 maart 2016

Mijn stomme woorden top 7

Als je een zorgintensief kindje hebt, vliegen nieuwe woorden en medische termen je om je oren. Ongemerkt sluipen ze in je eigen taalgebruik. Na verloop van tijd heb je niet langer door dat je net als een arts klinkt, als je het over je kind hebt. Ik sta er niet eens meer bij stil, maar laatst kwam ik er achter dat ik bepaalde termen vermijd. Bewust & onbewust. En sommige woorden blijven gewoonweg stom! Hierbij mijn top 7:

1. Kwijlen
Ik ga het woord altijd uit de weg. Er kleeft in mijn optiek iets negatiefs aan. Er hangt een afgezaagd stereotiep beeld aan en dat vind ik enorm stom. De neiging om me daartegen af te zetten is dan ook groot! Ik draai het meestal zo dat ik kan zeggen: "Bommel zevert veel". Zeveren klinkt in mijn oren, hoofd en hart beter. Zachter. Je kunt ook Saliveren, Sialorroe of Kwalsteren gebruiken, maar dat is dan meteen weer zo ingewikkeld. Dat wordt bij al mijn ontwijkingen behoorlijk omslachtig!  

2. Kwijl Slab
Een aan nr. 1 gerelateerd woord: Kwijl Slab. Dubbel vreselijk! Ik weet het, het geeft precies weer waar het over gaat... maar toch. Ik heb niet alleen moeite met de woorden, maar ik vond het ook een enorme stap om extra absorberende slabben (zo noem ik ze!) voor Bommel te bestellen. Gek eigenlijk, met de spalkjes van Bommel, bijvoorbeeld, had ik geen enkele moeite. Ik vond het vanaf het begin al hele stoere stappers. Maar die slabben...! Ik vond het een dingetje. Nu ik er echter een paar heb, ben ik om. En echt: ze zien er hip uit. Niet stereotype bevestigend. En dat is precies wat ik zoek! Stiekem denk ik dat dit ook de reden is waar mijn allergie vandaan komt. Ik heb kennelijk 'Stereotype bevestigende issues'. Zo heeft iedereen wel wat... toch?!

3 & 4. Gehandicapt & Beperkt
Credit: milkos 123RF Stockfoto
Ook woorden die ik nooit gebruik als het over Bommel gaat. Of het nu lichamelijke of verstandelijke zaken betreft. Ik werd me daar laatst pas bewust van, toen de huisarts een verwijsbrief moest schrijven. Hij vroeg me: "Hoe zal ik het noemen, gehandicapt?". De medische term "geretardeerd", is al helemaal verschrikkelijk. Terwijl, als je ze alle 3 in het woordenboek opzoekt, de betekenissen wél kloppend zijn, in relatie tot Bommel. 
Wat dat betreft ben ik erg blij dat Lotje & Co het woord "zorgintensief" toe heeft gevoegd. 
Dat dekt de lading meer dan genoeg!


5. Consanguin (Bloedverwant)
Toen ik op een dag een telefoontje van de Neuroloog kreeg of Tycho en ik mogelijk (verre) familie van elkaar waren, kon ik alleen maar lachen. Van alle mogelijke oorzaken van de mankementen van Bommel, was dit wel de laatste die ik had verwacht. Gelukkig werd het gegeven dat wij geen familie van elkaar zijn, dubbel bevestigd toen bleek dat er een 'bug' in het DNA secquencing systeem zat. 

6. Dysmorfie
Als ik dit woord hoor, krijg ik altijd Alien-achtige ideeën in mijn hoofd. Het betekent letterlijk: misvormd. Kun jij je voorstellen hoe het is om in vrijwel elk gesprek dat je voert, te horen te krijgen dat je kind wordt gezien als misvormd? Zeker in het 1e levensjaar van Bommel kwam het elke keer terug. De neiging om me hier tegen te verzetten, het voor mijn kind op te nemen en haar te beschermen tegen dit soort stomme labels is immens groot. Mijn moederharen gaan hier nog steeds recht van overeind staan. Bommel is prachtig en haar vormen zijn prima! 

7. Adipeus
Deze term kwam ik voor het eerst tegen in een medische brief na een ziekenhuiscontrole bij de kinderarts. Het behoefde enige uitleg van Google...! Toen ik eenmaal wist wat het betekende, was ik direct verontwaardigd! Zo noem je namelijk iemand op een hele chique manier moddervet. Dik dus. Dit was in de periode dat Bommel nog een neus-maagsonde had en we net over waren gegaan op volledige sondevoeding. Hoezo is mijn kind dik? Ik vond het zo onterecht. We waren net pas gestart met dat enorme vullende, beige goedje en de diëtiste zou nog meekijken met de doseringen. Ik heb onze kinderarts na die brief een tijdje in stilte heel stom gevonden!


Welk woord vind jij stom of vermijd je?
Post een reactie & laat het weten!  


Naast een blog biedt Mantelmama ook tips m.b.t.: kwaaltjes(sonde)voeding en websites. 

2 opmerkingen:

  1. Clonus. Trillingen in de spieren die bij spasticiteit kunnen voorkomen. Klinkt als Cloontje van het land van Ooit ��

    BeantwoordenVerwijderen