woensdag 19 oktober 2016

Bommels melatonine test & uitslag

De laatste tijd, als mensen me vragen hoe het met het slapen van Bommel gaat, zeg ik wel eens gekscherend: "Heel goed! Nu we haar elke avond drugs geven, slaapt ze als een zonnetje.". De blikken die ik dan krijg... Het is echter wel zo dat Bommel met behulp van slaapmedicatie veel beter slaapt. 

Het is geen geheim dat Bommel al 4 jaar niet doorslaapt. En wij dus ook niet. Op advies van onze AVG (Arts voor Verstandelijk Gehandicapten), hebben we een melatonine test gedaan. Elke 2 uur een watje in Bommels wangzak en die dan doorweekt laten worden met speeksel. Wat een gedoe bij een kind dat je niet uit kunt leggen wat er moet gebeuren en dat orale afweer heeft! Maar we hebben dapper door geploeterd en het 'speekselpakketje' opgestuurd naar het lab.

Puzzelstukje 
Ondertussen gingen bij ons de gesprekken natuurlijk veel over die test. "Zal je zien dat hier ook niets uitkomt.", zeiden Tycho en ik tegen elkaar. Dat is namelijk altijd met Bommel & onderzoeken. We hoopten echter allebei dat Bommels melatonine niveau helemaal overhoop lag! Want, dan zouden we na 4 jaar eindelijk een oplossing gevonden hebben voor haar slaapproblemen en onze chronische oververmoeidheid. Dan konden we eindelijk eens een puzzelstukje oplossen. Een zeldzaamheid in ons diagnose-loze traject. Ik merkte dan ook dat, daar waar ik dat 'slaapmedicatie verhaal' in het begin erg lastig vond, ik aan het idee begon te wennen. Vlak voor onze zomervakantie was ik zó moe, dat ik stiekem wel eens dacht: kom maar door met die pillen, dit gaat zo niet meer...

De uitslag
Credit: Jakob Lerche Johnson, 123RF Stockfoto
Toen we aan de Spaanse Costa zaten, werden we gebeld. Van de ± 18 watjes / tijdstippen, heeft het lab er maar 4 goed kunnen 'lezen'. "Geen uitslag dus?", vroeg ik, terwijl de moed al in mijn schoenen zonk. Maar tot mijn verbazing was die er wel. Deze 4 tijdstippen lieten zien dat Bommels melatonine piek om 12 uur 's middags ligt. Geen handig tijdstip voor je biologische klok om de nacht te willen beginnen...! En ook de opbouw in de avond verliep niet naar behoren. 
Eindelijk een uitslag waar we concreet mee aan de slag konden. Een klein wonder voor ons!

Eenmaal thuis zijn we diezelfde avond nog begonnen met het opbouwen van de melatonine. Ik heb denk ik tot 5 x toe aan de AVG gevraagd of de melatonine wel echt zou helpen. Na 4 jaar niet doorslapen durfde ik niet te geloven dat het vanaf nu anders zou kunnen worden. Beter. Inmiddels zijn we bijna 3 maanden verder en onze nachtrust & die van Bommel is enorm verbeterd. De uren die we nu kunnen maken zijn een verademing!

Winst!
Mijn vertrouwen qua slapen komt langzaamaan terug. Dat heeft na alle krijsende nachten echt een deuk opgelopen. Het helpt dat ik iedere 2 weken even met de AVG bel om te bespreken hoe het gaat. 'Elk voordeel heb echter ook z'n nadeel'. Nu Bommel meer uitgerust is, is ze vaker overprikkeld door de indrukken die ze overdag opdoet. We moeten nu meer nadenken over de activiteiten die we met haar doen. Hierdoor heeft ze ook echt nog wel eens een mindere avond en nacht. Maar mij hoor je niet klagen. Ik kruip vannacht onder de wol in de wetenschap dat we allemaal (uiteindelijk) lekker kunnen slapen. En dat is 1 van de grootste winsten die we in 4 jaar tijd hebben behaald.

Welterusten!  

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Heeft jouw kind ook slaapproblemen? 
Ga niet zelf aan de slag met melatonine! Laat een arts je doorverwijzen voor een melatonine test. Op 10 oktober jl. heeft het TV programma Radar aandacht besteed aan het verkeerd gebruik van melatonine en de gevolgen daarvan. Melatonine heeft geen bijwerkingen, maar gebruik is niet zonder risico's. Verkeerd gebruik e/o een te hoge dosering kan het bioritme van je kind ernstige schade toebrengen. Professioneel advies is dan ook nodig.

Bommel wordt begeleid door artsen van 's Heerenloo. Zij hebben een gespecialiseerde Slaappoli. In het lab van Ziekenhuis Gelderse Vallei wordt de melatonine test / speekseltest onderzocht. In het programma van Radar kwamen deze 2 instanties ook aan het woord.

Meer informatie
Uitzending Radar: "Beter slapen met Melatonine."
Interview met dr. Wiebe Braam ('s Heerenloo) over gebruik melatonine
De bijsluiter Melatonine, opgesteld door dr. Wiebe Braam


LEES OOK: mijn andere blogs rondom Slaapproblemen 


  

Naast een blog biedt Mantelmama ook tips m.b.t.: kwaaltjes(sonde)voeding en websites. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten