vrijdag 19 juni 2015

Zomer deel 2: Mantelmama's Zorgintensieve Vakantiechecklist

Vandaag deel 2 van de 'tip-blog' rondom zomer & vakantie. Een zorgintensieve vakantie vraagt namelijk wat extra voorbereiding. Weet jij bijvoorbeeld of je medicatie onder de Opiumwet valt? Ben je benieuwd of je met een sonde & sondevoeding wel kunt vliegen? Omdat er in het dagelijks leven met een zorgintensief kind al genoeg uit te zoeken en te regelen is, hierbij de Mantelmama Zorgintensieve Vakantiechecklist. 

Als je met een kind dat extra zorg nodig heeft op vakantie gaat heb je extra dingen te regelen. Maar wat zijn die dingen dan? Zelf ben ik het type dat de halve apotheek meezeult en liever ergens 'mee verlegen zit, dan om verlegen'... Daarom deel ik graag mijn vakantiechecklist met jullie. We hebben immers al genoeg te regelen in het dagelijks leven! 

Eerst even wat FAQ:
 • Kan je met een sonde / button zwemmen?
  Ja! Je kunt gewoon het zwembad in of de zee. Sommige ouders doen niets bijzonders m.b.t. de button. Anderen trekken hun kind een badpak of een UV kinderzwempak aan. Je kunt de button ook afplakken met Tegaderm 'filmfolie' 12x12 cm. Vergeet niet 1 of 2 gazen over de button te doen. Dat maakt het verwijderen wel zo makkelijk!
 • Kun je met een sonde vliegen?
  Ja! Neus-maagsonde, PEG of MIC-KEY je kunt er 'gewoon' mee vliegen. 
 • Kun je vliegen met sondevoeding?
  Ja! Ook met sondevoeding kun je vliegen. Je moet er alleen rekening mee houden dat de voeding niet mag bevriezen. Meld dit tijdig aan bij de vliegtuigmaatschappij. Zij weten in welk deel van het vliegtuig de voeding vervoerd moet worden en regelen dit. 
 • Kun je met een zuurstoftankje vliegen?
  Ja! Wel verschillen per maatschappij de reglementen hieromtrent. Dus neem op tijd contact op met jullie maatschappij. Ook heb je een Engelstalige medische verklaring (Fit to Fly) nodig van je huis- of kinderarts. 


Credit: Igor Yaruta 123RF Stockfoto
Wat je moet regelen (voor auto- & vliegreis)
 1. Douaneverklaring
  Als je over de grens gaat, al is het naar België, dan heb je een (Engelstalige) douaneverklaring nodig. Deze kun je opvragen bij je huis- of kinderarts voor spuiten, naalden, medicijnen, sonde of bijvoorbeeld zuurstof. Ook heb je een verklaring nodig van je leverancier m.b.t. sondevoeding & voedingspomp.

   
 2. Medisch Paspoort
  Dit kun je bij je Apotheek vragen. Kan ook Engelstalig. 
 3. Check Opiumwet
  Bepaalde medicijnen, bijvoorbeeld voor epilepsie, vallen onder de Opiumwet. Je kunt dit checken bij het CAK. Op de site staat heel duidelijk gemeld wat je moet weten & regelen. 
 4. Waar is de dokter?
  Zelf zoek ik altijd uit waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is of een huisarts als we op vakantie gaan. Voor een vakantie in Frankrijk en Spanje heb ik familie & vrienden die de taal spreken een aantal belangrijke zinnen laten vertalen. Het is ons in het ziekenhuis in Frankrijk goed van pas gekomen. We konden het briefje geven en de arts kon lezen wat Bommel zoal mankeert en dat ze een sonde heeft, etc.

Credit: Oksana Kuzmina 123RF Stockfoto
Wat je moet regelen (Specifiek voor vliegreis)

 • Bij bepaalde medische apparatuur, zoals zuurstof, is een Fit to Fly verklaring nodig van de huis- of kinderarts. Je kunt bij jullie vliegtuigmaatschappij checken of dit van toepassing is.
 • Als je via een reisbureau boekt, hoef je alleen maar een lijst aan te leveren met wat er medisch gezien allemaal mee op reis moet. Het reisbureau regelt de rest.
 • Niet via een reisbureau geboekt? Check bij je vliegtuigmaatschappij hoe zij omgaan met medische bagage. Zo mag je bij sommige maatschappijen extra gewicht aan handbagage meenemen. 
 • Vervelend, maar soms raakt bagage nog wel eens kwijt. Zorg daarom dat je zowel in je handbagage als in een ingecheckte koffer een setje met de belangrijkste benodigdheden hebt. 
 • Vliegen jullie met KLM? Check dan de brochure "Zorgeloos op Reis". Je dient bij KLM minimaal 48 uur van te voren je vlucht te boeken & contact op te nemen.
 • Vlieg je met Transavia kijk dan op de site bij Medische Services. Ze hanteren verschillende tijden voor het aanmelden. Een rolstoel kan bijvoorbeeld tot 48 uur van te voren aangemeld worden, zuurstof tot 72 uur van te voren. 
 • EasyJet: klik hier.  Ryanair: klik hier


  Handig

  Wist je dat je bij de meeste leveranciers een aanvraag kunt doen voor een reserve voedingspomp? Let er hierbij wel op dat dergelijke aanvragen soms tot wel 6 weken van te voren gedaan moeten worden! Sorgente heeft een handig vakantiekompas waarin o.a. dit soort dingen staan. 

  Niks zo vervelend als er bij thuiskomst achter komen dat de medicijnen of sondevoeding op is. Check de hoeveelheden vóór je weggaat en bestel eventueel alvast nieuwe spullen. 

  Als je kind zorg ontvangt van Stichting KinderThuisZorg en je gaat binnen NL op vakantie, dan kun je een aanvraag doen om de zorg op je vakantiebestemming te krijgen. Dit kan om zowel ambulante als reguliere zorg gaan. Reguliere zorg moet wel ruim van te voren aangevraagd worden. Dit i.v.m. het inpassen in de roosters. Er komt dan een kinderverpleegkundige uit de regio waar jullie zitten. Dit doen ze door heel NL, behalve op de Waddeneilanden. Ik weet niet zeker of andere kinderthuiszorg organisaties dit ook doen.  

  Niet vergeten!
  1. Medicijnen koel bewaren
   Wellicht een open deur, maar toch: vergeet bij warm weer niet medicijnen, spuiten, sondevoeding en pompsystemen in de koelkast te bewaren! Ik heb uit betrouwbare bron dat zelfs zoiets simpels als zetpillen smelten bij erg warm weer. 
  2. Reserve sonde / button mee!
  3. Neem voldoende spullen mee
   Logisch misschien, maar zorg dat je ruim voldoende sondevoeding, spuiten, slangetjes, gazen, medicijnen, etc. meeneemt.
  4. Check je verzekeringen
   Lopen je annulering- en reisverzekering nog?!
  5. Zorgverzekeringspassen mee
  6. Contactgegevens mee
   Zet alle belangrijke nummers rondom de zorg van je kind in je telefoon. Dan kun je altijd iemand raadplegen indien nodig.

  En last but not least: de paspoorten!
  Fijne vakantie!

    
  Naast een blog biedt Mantelmama ook tips m.b.t.: kwaaltjes(sonde)voeding en websites. 

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten